TWOJA PRZEGLĄDARKA JEST NIEAKTUALNA.
Wykryliśmy, że używasz nieaktualnej przeglądarki, przez co nasz serwis może dla Ciebie działać niepoprawnie. Zalecamy aktualizację lub przejście na inną przeglądarkę.
Data: 15.03.2024
Zapobieganie powstawaniu odpadów żywności i ograniczenie produkcji CO2 – tymi problemami zajmą się zespoły naukowców z Politechniki Wrocławskiej w ramach programu Interreg Europa Środkowa.
Program Interreg CE jest realizowany na obszarze dziewięciu państw Europy Środkowej: Polski, Czech, Słowacji, Węgier, Austrii, Słowenii, Chorwacji oraz części Niemiec i Włoch. Projekty, które otrzymują w nim dofinansowanie, są realizowane w międzynarodowym konsorcjum, w skład którego musi wchodzić minimum trzech partnerów z różnych krajów, z czego dwóch z siedzibą na obszarze wsparcia.
W drugim naborze do programu złożono 280 wniosków z całej Europy, z których do realizacji wybrano 47 propozycji, a łączna wartość dofinansowania wynosi ok. 76 mln euro. W dwie inicjatywy zaangażowani będą naukowcy z Politechniki Wrocławskiej.
Głównym tematem projekt Circus, którego liderką na PWr jest dr inż. Emilia Den Boer z Wydziału Inżynierii Środowiska, jest zapobieganie powstawaniu odpadów żywności.
– Szacuje się, że co roku w Unii Europejskiej marnuje się około 20% całej wyprodukowanej żywności (88 mln ton), co prowadzi do niedopuszczalnych skutków społecznych, środowiskowych i gospodarczych. Nasz projekt jest więc ukierunkowany na bardzo konkretny problem, o wymiarze społeczno-ekonomicznym i środowiskowym, a opracowane rozwiązania w zakresie ograniczenia marnowania żywności mogą potencjalnie w istotny sposób przyczynić się do realizacji wyzwań gospodarki o obiegu zamkniętym – podkreśla dr inż. Emilia Den Boer.
Działania w ramach inicjatywy Circus będą obejmowały dwa obszary oddziaływań. Pierwszym z nich jest analiza i opracowanie dobrych praktyk zapobiegania marnotrawieniu żywności w szkołach, a drugim – badania innowacyjnych metod zagospodarowania odpadów żywności, których powstaniu nie udało się zapobiec.
Zjawisko marnowania żywności w szkołach będzie analizowane w ramach akcji pilotażowych prowadzonych w wybranych szkołach podstawowych, w tym również we Wrocławiu. Z kolei w zakresie zagospodarowania odpadów żywności projekt skupi się na technologiach zgodnych z ideą biogospodarki, z naciskiem na zwiększenie spektrum pozyskiwanych produktów wysokiej jakości z bioodpadów.
– Udział naszego zespołu będzie największy właśnie w obszarze badań technologii recyklingu odpadów żywności. W szczególności sprawdzimy efektywność kaskadowego wykorzystania odpadów żywności ze szkół do wytworzenia kwasu mlekowego, biogazu i produktów nawozowych – wyjaśnia badaczka.
Koordynatorem projektu jest Uniwersytet Zasobów Naturalnych i Nauk Przyrodniczych z Wiednia (Austria). Oprócz PWr partnerami projektu są Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Techniczny w Ostrawie (Czechy), Uniwersytet Ekonomii i Biznesu w Pradze (Czechy), Save the Food (Czechy), Gmina Wrocław (Polska), Uniwersytet Medycyny i Weterynarii w Budapeszcie (Węgry), Uniwersytet w Bolonii (Włochy) i Reploid Value Solutions GmbH (Austria).