TWOJA PRZEGLĄDARKA JEST NIEAKTUALNA.
Wykryliśmy, że używasz nieaktualnej przeglądarki, przez co nasz serwis może dla Ciebie działać niepoprawnie. Zalecamy aktualizację lub przejście na inną przeglądarkę.
Data: 16.03.2022
Do wód gruntowych trafia wiele szkodliwych substancji, np. antybiotyki czy pestycydy. Jak dokładnie i skutecznie można zbadać ten „koktajl chemikaliów”? Nową metodę opracowuje dr inż. Katarzyna Smolińska-Kempisty z Wydziału Chemicznego PWr.
Identyfikacja różnorodnych mikrozanieczyszczeń znajdujących się w wodzie stanowi spore wyzwanie. Do wód przenikają m.in. antybiotyki weterynaryjne stosowane w hodowli zwierząt czy herbicydy znajdujące się w nawozach rolniczych.
Niezbędny jest więc stały i regularny monitoring stężenia niebezpiecznych substancji. Bardzo duża różnorodność tych związków, często podobnych do siebie pod kątem chemicznym, powoduje, że ich rozdzielenie i identyfikacja są bardzo trudne, a czasami wręcz niemożliwe.
Dr inż. Katarzyna Smoliński-Kempisty pracuje nad nowym sposobem rozpoznawania takich związków z wykorzystaniem materiałów sensorycznych.