TWOJA PRZEGLĄDARKA JEST NIEAKTUALNA.
Wykryliśmy, że używasz nieaktualnej przeglądarki, przez co nasz serwis może dla Ciebie działać niepoprawnie. Zalecamy aktualizację lub przejście na inną przeglądarkę.
Data: 02.02.2023
Tym rozwiązaniem jest tzw. woda organiczna wytwarzana bezpośrednio z owoców. Powstaje w procesie tłoczenia soków owocowych, a dzięki zastosowaniu odpowiednich technologii i dodaniu oceanicznych minerałów nadaje się do spożycia. Pierwszym producentem takiego napoju jest wrocławska firma Organic Water.
– Polska jest trzecim pod względem wielkości produkcji dostawcą zagęszczonego koncentratu jabłkowego na świecie. W trakcie wytwarzania koncentratów około 60-70 proc. wody z jabłek jest marnowana – opowiada Piotr Łyczko, prezes Organic Water. – Nasza spółka opracowała technologię przetwarzania i mineralizacji wody, w efekcie której otrzymujemy czystą wodę z lekkim zapachem i posmakiem owoców, z których została wyprodukowana. Można powiedzieć, że jest to pierwsza na świecie woda z owoców, powstała w związku z produkcją zagęszczonych soków owocowych – dodaje.
Jak podkreśla, taka woda jest całkowicie ekologiczna i nie ma żadnych sztucznych dodatków ani barwników.
We współpracy z Wydziałem Inżynierii Środowiska Politechniki Wrocławskiej firma chce udoskonalić opracowaną technologię. Nasi naukowcy zbadają możliwości ograniczenia zużycia energii w samym procesie produkcyjnym i będą też sprawdzać możliwości zastosowania nowej technologii do innych rozwiązań.
– W tradycyjnym procesie produkcji soków wykorzystywany jest proces destylacji w urządzeniach nazywanych kolumnami destylacyjnymi. Jest bardzo energochłonny, ponieważ wymaga dostarczenia ciepła do odparowania cieczy, a następnie chłodu do jej kondensacji – wyjaśnia dr hab. inż. Bartosz Kaźmierczak, prof. uczelni, dziekan Wydziału Inżynierii Środowiska. – Kolumny destylacyjne operują na bardzo wysokich temperaturach, które wymagają pozyskiwania ciepła z paliw kopalnych, takich jak gaz lub węgiel.
Na wydziale prowadzone są obecnie badania nad technologiami zrównoważonego rozwoju, które ograniczają energochłonność i zamykają obieg wody w przemyśle. Dr hab. inż. Demis Pandelidis, prof. uczelni z Wydziału Mechaniczno-Energetycznego zaproponował rozwiązanie pozwalające na bardzo duże ograniczenie zużycia energii przez proces destylacji wykorzystywany do zagęszczania soku.
– Jest to technologia Wyparnego Oczyszczania Wody (WOW), która pozwala na realizowanie procesu destylacji cieczy za pomocą odnawialnej energii psychrometrycznej zawartej w powietrzu atmosferycznym. W klasycznym procesie destylacji energia niezbędna do odparowania wody jest dostarczana ze źródła zewnętrznego, w przypadku technologii WOW energia jest pobierana w całości z przepływającego powietrza atmosferycznego, wykorzystując jego nierównowagę termodynamiczną – tłumaczy prof. Demis Pandelidis. – W związku z tym do odparowania i kondensacji wody wymagane jest jedynie urządzenie generujące ciągły przepływ powietrza, w tym wypadku wentylator – dodaje.
Wykorzystanie energii psychrometrycznej powietrza pozwala na uzyskanie niskiego zapotrzebowania na energię elektryczną technologii WOW, które będzie wynosiło poniżej 1,5 kWh/m3 w odniesieniu do 1 m sześc. wody odzyskanej w porównaniu do nawet 25 kWh/m3 ekwiwalentnej energii elektrycznej wymaganej przez tradycyjne kolumny destylacyjne.